GMO-springer over arts-barrieren

En førende zoolog har fundet beviser for/tegn på (evidence), at gener, der er brugt til at modificere afgrøder, kan springe over arts-barrieren og få bakterier til at mutere, hvilket skaber frygt for, at genteknologi kan skabe alvorlige helbredsrisici.

 



Bevis for at bier dør som følge af GMO-afgrøder?

- fra Sacred Medicine
14. maj, 2007
informationliberation.com
(oversat af Eskild Tjalve)



Et 4-årigt studium af prof. Hans-Hinrich Kaatz, en respekteret tysk zoolog, fandt, at de fremmede gener, der er brugt til at modificere raps (oliseed rape), er overført til bakterier, der lever i honningbiers tarme.
Forskningen - som endnu ikke har været publiceret og derfor ikke har været studeret af andre forskere - er meget signifikant, fordi den peger på, at alle typer af bakterier kunne blive forurenet med gener, der bruges i GMO-teknologi, inklusiv de, der lever i menneskers fordøjelsessystem. Hvis dette skete, kunne det have en virkning på bakteriernes vitale rolle med at hjælpe menneskets krop med at bekæmpe sygdomme, hjælpe fordøjelse og lette blodets koagulering.

Landbrugsminister Nick Brown - som i går rådede landmænd, der tilfældigvis har dyrket forurenet GMO-raps i England, til at rive deres afgrøder op - bekræftede den potentielle betydning af Kaatz's forskning. Han sagde: "Hvis dette er sandt, vil det være meget alvorligt."

Den 47-årige Kaatz har været uvillig til at tale om sin forskning, indtil den har været publiceret i et videnskabeligt tidsskrift, fordi han frygter en voldsom reaktion (backlash) fra det videnskabelige samfund - i lighed med det, der mødte Dr. Arpad Pustzai, som påstod at GMO-kartofler ødelægger indersiden af maven på rotter. Pustzai blev fyret og hans arbejde miskrediteret.
Men i sit første avisinterview fortalte Kaatz The Observer: "Det er sandt, at jeg har fundet herbicidresistente (ukrudtsmiddelresistente) gener fra rapsfrøene overført til bakterier og gær i tarmene i unge bier. Det sker sjældent, men det skete."
Selv om Kaatz indså opdagelsens potentielle betydning, sagde han, at han ikke var overrasket over resultaterne. På spørgsmålet om dette havde betydning for bakterierne i menneskets tarme, sagde han: "Måske, men jeg er ikke ekspert i dette."

Dr. Mae-Wan Ho, genetiker ved Open University og kritiker af GMO-teknologi, er ikke i tvivl om farerne. Hun sagde: "Disse opdagelser er meget bekymrende og udgør det første bevis for/tegn på, hvad mange har frygtet. Alle er ivrige efter at udnytte genteknologien, men ingen undersøger risikoen ved horisontal gen-overførsel.
"Vi leger med genetiske strukturer, som har eksisteret i millioner af år, og eksperimenterne er løbet ud af kontrol."
En af de største betænkeligheder er, hvis antibiotika-resistente gener, der er brugt i nogle GMO-afgrøder, springer over til bakterier. "Hvis dette sker, vil det gøre det umuligt for os at behandle større sygdomme som meningitis og E coli."

Kaatz, som arbejder ved det respekterede Institut for Bee Research ved Jena Universitetet i Tyskland, byggede net i en mark tilplantet med GMO-raps, produceret af AgrEvo. Han lod bierne flyve frit indenfor nettet. Ved bikuberne installerede han pollenfælder for at samle pollen fra biernes bagben, når de skulle ind i bikuben.
Disse pollen blev brugt som foder til unge honningbier i laboratoriet. Pollen er den naturlige mad for unge bier, da de behøver en højproteindiæt. Derefter undersøgte Kaatz de unge biers tarme og opdagede, at generne fra GMO-rapsen var overført til mikroberne i bi-tarmene.

Professor Robert Pickard, generaldirektør for Institute of the British Nutrition Foundation, er bi-ekspert og biolog. Han har besøgt instituttet, hvor Kaatz arbejder. Han sagde:
"Der er ingen tvivl om, at hvis Kaatz's forskning er substantiel, så rummer den meget interessante spørgsmål, og det vil være nødvendigt at se yderlige på dette meget dybtgående."
"Men man må huske på, at menneskets legeme har spillet sammen med fremmede DNA i millioner af år. Og vi ved også, at mange mennesker har spist GMO-produkter i årevis uden at udvise nogle tegn på sygdom."